Тахикардија и јога

Несоодветна синусна тахикардија е невообичаена форма на атријална тахикардија. Терминот “несоодветна” во медицината обично се дефинира како срцев ритам поголем од 100 отчукувања во минута при мирување или при минимален физички предизвик.

Јогата е широко применета во целиот свет како алтернативен пристап во лекување на бројни хронични болести. Спроведени се студии во различни земји за да се утврдат придобивките од jогата како терапија за овие хронични заболувања. Неколку студии потврдија дека јогата може да ја намали вознемиреноста и да го регулира стресот.

Во студијата под наслов „Влијанието на јогата врз аритмиското оптоварување и квалитетот на животот (QoL) кај пациенти со симптоматска пароксизмална атријална фибрилација: Студијата јога за моето срце“, прикажани се ефектите од јогата врз скоро 50 пациенти со атријална фибрилација следени во текот на шест месеци. Резултатите од оваа студија покажаа дека јогата не само што помага значително да се намали бројот на епизоди на неправилно чукање на срцето, оваа практика исто така значително ја подобрува состојбата на депресија, вознемиреност и квалитетот на живот кај учесниците во студијата.

Треба да се има предвид дека, ако јогата се практикува на премногу стимулативен начин, на пример, движење низ брза серија на положби што го зголемува ритамот на срцето или подолго останување во положбите (5-10 минути), ваквиот начин може да предизвика тахикардија кај практикант кој е подложен на тоа. Затоа, многу е важен изборот на вистински положби и техники за практикантите кои страдаат од тахикардија. Треба да се избегнат дури и одредени техники за дишење кои го стимулираат симпатичкиот нервен систем како што се подолги вдишувања во однос на должината на издишувањето, со задржување на воздухот по вдишувањето.

Балансирана јога практика со асани – положби, техники за дишење за релаксација, свесно опуштање и медитација е начинот на кој може да си помогнете доколку имате тенденција да развивате абнормално брз срцев ритам.

АСАНИ

Paschimottanasana – положба на штипалка

Бенефити: Го смирува симпатичкиот нервен систем, го смирува срцето, го нормализира крвниот притисок и пулсот, го подобрува помнењето, отстранува хронични главоболки, мигрена и заморот на очите, ја ублажува згрченоста во грлото и дијафрагмата последица од стрес, ја подобрува циркулацијата на крвта во карлицата, го регулира дотокот на крв во ендокрините жлезди, ги активира надбубрежните жлезди и ја балансира тироидната жлезда, ја намалува температурата на кожата, ги зајакнува вертебралните зглобови и ги истегнува лигаментите на ʹрбетот

ТЕХНИКИ ЗА ДИШЕЊЕ

Jalandhara banda

Притисокот со брадата го затвора дишникот и врши притисок на различни органи, вклучувајќи ги тука и синусните рецептори кои се наоѓаат во пределот на грлото. Овие рецептори се чувствителни на крвниот притисок во каротидните артерии кои го снабдуваат мозокот со крв. Ако притисокот е висок, рецепторите испраѓаат порака во мозокот и срцето ја успорува својата работа. Ако притисокот е низок, тогаш срцето се забрзува на истиот начин. Рецепторите се осетливи на притисок и затоа притисокот што го примаат за време на џаландара банда ја успорува работата на срцето и му донесува мир на умот.

Извор:

Impact of yoga on arrhythmia burden and quality of life (QoL) in patients with symptomatic paroxysmal atrial fibrillation: The Yoga my Heart Study

A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya, Swami Satyananda Saraswati

YOGA, The Path to Holistic Health, B.K.S Iyengar

 

Текстовите објавени на оваа страница се од информативен карактер. Информациите во овој текст немаат цел да заменат професионален медицински совет. Доколку имате здравствени проблеми Ве советуваме да побарате медицински совет кај професионално лице.

 

Leave a Comment