Јога терапија

“Тајната на здравјето за умот и телото не е во оплакувањето на минатото, грижењето за иднината, ниту пак во предвидувањето проблеми. Туку во живеењето во сегашниот миг мудро и искрено… Живејте го секој миг целосно, а иднината самата ќе се погрижи за себе. Целосно уживајте ги чудата и убавината на секој миг.“ – Парамаханса Јогананда

Јогата не е метод на лекување иако со практикување можат да се отстранат одредени болести и заболувања или да се намалат симптомите, болките.  Со редовно практикување јога превенираме болести.

Кои се бенефитите од јогата за здравјето?

На физичко ниво:

 • зголемена флексибилност и мобилност на телото
 • подобар и поквалитетен сон
 • зголемена отпорност на организмот (помалку подложно на настинки, вируси и сл.)
 • ублажување или целосно отстранување на болките во `рбетот
 • подобрување на метаболизмот и отстранување на опстипација
 • регулирање на телесната тежина
 • регулирање на крвниот притисок
 • подобрување на циркулацијата
 • отстранување главоболки и мигрена

„Асаните на телото му даваат совршенство, убавина во формата, благодат, сила, компактност и цврстината и сјајот на дијамант.“ Патанџали  

На психо-ментално ниво:

 • опушта и смирува
 • се неутрализира стресот
 • се подобрува концентрацијата
 • се подобрува учењето и помнењето
 • се развива интуитивноста
 • чувство на внатрешна благосостојба
 • се подобрува креативноста
 • се намалува нервозата и агресивноста

„Во нас секогаш има светлина која е ослободена од болка и тага, без разлика колку ни е големо страдањето.“ Патанџали