СОНЧАНИЦА И ТОПЛОТЕН УДАР

 

Ова ги опишува последиците од предолга изложеност на главата или целото тело на премногу топлина. Сончаницата е предизвикана од интензивна изложеност на главата на сонце, кое предизви

кува акомулација на топлина во главата и резултира со мозочен оток. Топлотниот удар, од друга страна е резултат на акомулација на топлина во целото тело. Механизмот за регулација на топлина на телото не е во состојба да компензира, и како резултат на тоа се јавува поблаг облик на циркулаторно нарушување. Ова подоцна може да се развие во тежок степен на шок, ако декомпензацијата продолжи. И сончаницата и топлотниот удар се состојби кои треба сериозно да се сватат, бидејќи и двете може да бидат животно загрозувачки.


Agaricus muscarius
Вертиго, намален вид и главоболка
Дијареа
Мускулно треперење (грчење)
Анксиозни и немирни пациенти


Amylenum nitrosum
Пулсации во главата, и наплив на крв во главата
Експлодирачка главоболка
Болка во очите и солзење предизвикано до сончевата светлина

Antimonium crudum
Главоболка
Надразнителна кашлица која се јавува на изложеност на сонце
Јазикот е покриен со дебела бела наслага


Cuprum metallicum
Конвулзии од прегреаност

Natrum carbonicum
Главоболка или чувство на тежина на главата
Вертиго, конфузија, или дури и загуба на свеста
Хронични потешкотии кои започнале на поранешниот сончев удар.

Teridion curassavicum
Главоболка
Естрамна чувствителност на звук
Истоштени, хистерични или анксиозни пациенти

Aconitum napellus
Типичните симптоми за Aconitum започнуваат наеднаш и вообичаено се развиваат по дремка на јакото сонце. Пациентот се буди неочекувано анксиозен, тие се немирни и ги покажуваат сите знаци на масивно прегревање: лицето отекува и станува многу црвено (алтернативно едниот образ може да биде црвен а другиот бел), главата боли, очите се екстремно чувствителни на сонце, се развува чувство на отрпнетост или мравучкање на кожата.

Belladonna
Клучните зборови кои ја опишуваат Belladonna се карактеристични и за овој случај: црвено лице, каротиди кои силно пулсираат, главоболка како некој да те удира со чекан и дилатирани (раширени) зеници. Во споредба со сликата на Glonoinum, која е многу слична, кај Belladonna пациентите рацете и нозете се значително поладни од загр

еаната глава. Пациентите се повеќе во една дива состојба, и додека Glonoinum пациентите збунети бидејќи околината околу нив наеднаш им личи непозната, Belladonna пациетите халуцинираат.

Carbo vegetabilis
Како резултат на прегревањето, состојбата која е карактеристична за Carbo vegetabilis е голема слабост и проблеми со варењето на храната може да се развијат. Колабира механизамот за терморегулација на организмот, која предизвикува синкава ишараност на кожата и невообичаен студ. Дополнителното губење на течност може да доведе до опасна ситуација каде состојбата на пациентот може да прогредира до момент кога пациентот ќе ја изгуби свесноста.

Gelsemium
Типичната слика за Гелсемиум е треперење и слабост, и таа може да се развие и од преголема изложеност на сонце. Пациентот се чувствува многу слаб, очните капаци се многу тешки, и поради слабоста дури и гледаат се дупло. Главата е топла и има конгестија, задниот дел од главата е со болка. Главоболката се влошува колку што се крева сонцето повисоко, и се намалува како што сонцето заоѓа.


Во случајот на потреба на овој препарат прегревањето води до развој на голема акомулација на топлина со бревтачка главоболка и пулсирачки каротиди. Во поголемиот број случаи лицето е многу црвено; но исто така може да биде и многу бледо. Симптомите наликуваат на тие на Belladonna, но тука тие се поинтензивни и заканувачки. Пациентот е се повеќе збунет, не препознаваат никого и често незнаат каде се.

Тахикардија и јога

Несоодветна синусна тахикардија е невообичаена форма на атријална тахикардија. Терминот “несоодветна” во медицината обично се дефинира како срцев ритам поголем од 100 отчукувања во минута при мирување или при минимален физички предизвик.

Јогата е широко применета во целиот свет како алтернативен пристап во лекување на бројни хронични болести. Спроведени се студии во различни земји за да се утврдат придобивките од jогата како терапија за овие хронични заболувања. Неколку студии потврдија дека јогата може да ја намали вознемиреноста и да го регулира стресот.

Во студијата под наслов „Влијанието на јогата врз аритмиското оптоварување и квалитетот на животот (QoL) кај пациенти со симптоматска пароксизмална атријална фибрилација: Студијата јога за моето срце“, прикажани се ефектите од јогата врз скоро 50 пациенти со атријална фибрилација следени во текот на шест месеци. Резултатите од оваа студија покажаа дека јогата не само што помага значително да се намали бројот на епизоди на неправилно чукање на срцето, оваа практика исто така значително ја подобрува состојбата на депресија, вознемиреност и квалитетот на живот кај учесниците во студијата.

Треба да се има предвид дека, ако јогата се практикува на премногу стимулативен начин, на пример, движење низ брза серија на положби што го зголемува ритамот на срцето или подолго останување во положбите (5-10 минути), ваквиот начин може да предизвика тахикардија кај практикант кој е подложен на тоа. Затоа, многу е важен изборот на вистински положби и техники за практикантите кои страдаат од тахикардија. Треба да се избегнат дури и одредени техники за дишење кои го стимулираат симпатичкиот нервен систем како што се подолги вдишувања во однос на должината на издишувањето, со задржување на воздухот по вдишувањето.

Балансирана јога практика со асани – положби, техники за дишење за релаксација, свесно опуштање и медитација е начинот на кој може да си помогнете доколку имате тенденција да развивате абнормално брз срцев ритам.

АСАНИ

Paschimottanasana – положба на штипалка

Бенефити: Го смирува симпатичкиот нервен систем, го смирува срцето, го нормализира крвниот притисок и пулсот, го подобрува помнењето, отстранува хронични главоболки, мигрена и заморот на очите, ја ублажува згрченоста во грлото и дијафрагмата последица од стрес, ја подобрува циркулацијата на крвта во карлицата, го регулира дотокот на крв во ендокрините жлезди, ги активира надбубрежните жлезди и ја балансира тироидната жлезда, ја намалува температурата на кожата, ги зајакнува вертебралните зглобови и ги истегнува лигаментите на ʹрбетот

ТЕХНИКИ ЗА ДИШЕЊЕ

Jalandhara banda

Притисокот со брадата го затвора дишникот и врши притисок на различни органи, вклучувајќи ги тука и синусните рецептори кои се наоѓаат во пределот на грлото. Овие рецептори се чувствителни на крвниот притисок во каротидните артерии кои го снабдуваат мозокот со крв. Ако притисокот е висок, рецепторите испраѓаат порака во мозокот и срцето ја успорува својата работа. Ако притисокот е низок, тогаш срцето се забрзува на истиот начин. Рецепторите се осетливи на притисок и затоа притисокот што го примаат за време на џаландара банда ја успорува работата на срцето и му донесува мир на умот.

Извор:

Impact of yoga on arrhythmia burden and quality of life (QoL) in patients with symptomatic paroxysmal atrial fibrillation: The Yoga my Heart Study

A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya, Swami Satyananda Saraswati

YOGA, The Path to Holistic Health, B.K.S Iyengar

 

Текстовите објавени на оваа страница се од информативен карактер. Информациите во овој текст немаат цел да заменат професионален медицински совет. Доколку имате здравствени проблеми Ве советуваме да побарате медицински совет кај професионално лице.